ODRŽAVANJE / ČIŠĆENJE sudopera

Održavanje SILGRANIT®️-a

Pogledajte video:

Održavanje i najčešće postavljena pitanja:
Koliko je SILGRANIT®PuraDur® osjetljiv kao materijal?

Pošto se sastoji od  80% granita, SILGRANIT®️ PuraDur®️

je veoma čvrst, otporan na ogrebotine i teško se lomi. Posuđe i drugi predmeti koji se svakodnevno koriste u kuhinji a koji padnu na njega ne mogu izazvati napuknuće niti oštećenje na njegovoj površini.

Kako da čistim površinu ovog materijala?

Mrlje i tragovi upotrebe lako se mogu ukloniti abrazivnom spužvom i vodom. Uporna prljavština može zahtjevati čišćenje odgovarajućim sredstvima ili BLANCO ACTIV-om.

Da li sudopere od SILGRANIT-a vremenom mijenjaju boju?

Ne. Ovaj materijal napravljen je u jednom komadu i čitava struktura mu je obojena. Tokom redovne upotrebe u kuhinji, neće se pojaviti promjene boje. Također, boja se ne mijenja ni pri direktnoj izloženosti sunčevom svijetlu. Čak ni poslije višegodišnje upotrebe.

Kako nastaju tamni tragovi i linije na sudoperi?

Metalni predmeti (posude i sl.) mogu prouzrokovati vidljive tragove na tvrdoj površini SILGRANITA®-a.

Kako mogu ukloniti ove tragove?

Ovi tragovi metala lako se mogu ukloniti abrazivnom spužvom (ako je potrebno, može se koristiti i neki agresivniji deterdžent i malo vode.

Da li SILGRANIT® može promjeniti boju i formirati mrlje?

Ne. Promjena boje i nastanak mrlja uzrokovani su kamencem koji nakon sušenja upija tekućine kao što su kava, čaj, cikla ili crno vino.

Kako ukloniti kamenac?

On se lako može ukloniti odgovarajućim deterdžentom, limunovom kiselinom ili octom, nekim drugim odstranjivačem kamenca ili sredstvom BLANCO ACTIV i vodom temperature iznad 60˚C. Nakon omekšavanja kamenca oko četiri sata (a idealno preko noći), isperite sredstvo sa sudopere, a potom je operite i osušite krpom.

Je li postoji nešto što ne se ne smije koristiti na sudoperu?

Jedina stvar na koju trebate obratiti pažnju jeste koncentrirani klor. Klor u koncentriranim količinama razgrađuje vezivnu masu i može doći do oštećenja sudopera. Dakle, sredstva koja u sebi sadrže klor bi se trebali izbjegavati pri upotrebi sa sudoperom.