Roto Njemačka

Od početnika do lidera na svjetskom tržištu

Povijest tvrtke Roto, kao i većine uspješnih tvrtki,  počinje sa imenom osnivača: Wilhelm Frank.

Wilhelm je postao pionir sa njegovim idejama – prvi industrijski proizveden okretno-nagibni proizvodi 1935. godine kao i stepenice za tavan na izvlačenje. Pod vodstvom Wilhelma Frank-a i njegovih nasljednika, Roto se razvio iz radionice sa jednim čovjekom u internacionalnu grupu kompanija.

Elfriede O. Frank, žena osnivača Wilhelma, imala je veliku ulogu u ovom razvoju. Zahvaljujući aktivnom učešću i pozitivnoj osobnosti, ona je imala jak utjecaj na duh kompanije.

Roto je prerastao u veliku, respektabilnu kompaniju sa odlučnošću, ustrajnošću i fokusom na harmoniju tradicije i progresa.

U službi praktičnih i udobnih zgrada

Prije više od 75 godina Wilhelm Frank izumio je proizvod bez kojeg si danas ne možemo zamisliti život: okretno-nagibni mehanizam za prozore. Opremljeni ovim čeličnim mehanizmom, prozori su se mogli po prvi put u povijesti otvoriti rotiranjem i otvoriti na kip tako da se sobe mogu vjetriti kroz otvor.

Mali ali praktičan izum? Mnogo više od toga: on je dio velike aktivnosti kao pokretač korporativne grupacije čija se tehnološka ekspertiza i dan danas veoma,veoma cijeni.